Neizostrena slika. Izrez na levih slikah je vzet iz kvadranta, označenega z rdečo črto.

 

Klik na levi sliki odpre povečave le-teh,

Ostrina slike

Ostrina slike se načeloma lahko nastavi že v fotoaparatu, sicer se kasneje popravi z računalniškim programom. Pri tem je dobro vedeti, da senzor poda vedno enako informacijo, stopnja izostritve pa se upošteva pri interpolaciji RAW formata že v fotoaparatu samem. Če upoštevamo to dejstvo, je potem pri posnetkih v RAW formatu bolje nastaviti ostrino na 'soft' in kasneje sliko po potrebi korigirati z računalniškim programom.

Učinek ostrenja je bolj viden na fotografijah v nizki ločljivosti in kvaliteti, ki se uporabljajo za ekranske prikaze. Če natančneje pogledate slike, ki se odprejo s klikom na ikone na levi, boste opazili, da tudi s 50 koraki izostrena slika nima značilnega svetlo-temnega eha, ki sicer nastane pri ostrenju slike.Učinek ostrenja je viden na povečavi spodnje fotografije.

Ostrenje: original

Ostrenje 25 korakov

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Napake - Ostrina slike

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.