Temni šum in kalibriranje

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Napake - Temni šum in kalibriranje

Vzorec šuma dobimo, če posnamemo sliko s popolnoma zatemnjenim tipalom. Če smo prepričani, da pokrov objektiva zadostuje za popolno temo, poskrbimo samo še za iskalo. Vsak najmanjši žarek svetlobe, ki bi na kakršenkoli način osvetlil senzor, bi povzročil napačno meritev.

Na 1000-kratni povečavi izreza vidimo šum senzorja Minolte Dimage 7 pri osvetlitvi 4 sekunde in nastavljeni občutljivosti iso 800. Šum je očiten. S klikom na sliko se odpre za 30 korakov osvetljen izrez, na katerem vidimo popoln vzorec šuma.

Temni šum se akumulira postopoma, tore kolikor daljši je čas osvetlitve, toliko več temnega šuma bo v sliki. Nastaja kot kopičenje elektronov v fotodiodi, ki nastajajo zaradi toplote. Ugotovljeno je, da šest do deset stopinj višja temperatura povzroči dvakrat večji šum, odvisno od tipa senzorja.

Temni šum je lastnost tipala in je ponovljiv, V tem primeru torej lahko pričakujemo, da ga bo možno popravljati.

Malo manj ponovljiv je šum branja signala, ki nastaja pri pretvorbi elektrenine v digitalni zapis. Pravzaprav je edini del procesa branja, ki daje neponovljive meritve, odstopanje ojačevalca. Nanj direktno vpliva nastavitev občutljivosti senzorja.

Večinski del šuma je torej ponovljiv. Čeprav ga lahko zmanjšamo že pri fotografiranju, ga je mogoče zmanjšati tudi kasneje, ko obdelujemo sliko. Ključ za takoimenovano kalibracijo šuma je posnetek šuma in delo pod enakimi pogoji. Če od posnete slike odštejemo vrednost šuma, je rezultat tu. Seveda pa nobena reč ne gre mimo težav. Prva je že, če fotoaparat ne omogoča tako dolgih osvetlitev, da bi lahko zapisali sliko šuma.

Druga težava se utegne pojaviti zaradi morebitne spremembe zapisa v RAW takoj po vzorčenju potenciala fotodiod. Ni nujno, da proizvajalec fotoaparata že med procesiranjem signala ne naredi kakšnih popravkov v signalu. S tem je popravljanje šuma onemogočeno, če pa je slika kakorkoli obdelana ali celo takoj zapakirana kot kompresiran JPEG, popravek šuma ni možen.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.