Rezultati odstranjevanja šuma

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Napake - Rezultati odstranjevanja šuma

Iz primera smo videli, da je popravek morda celo slabši kot je original. Odpravili smo temni šum, pojavile pa so se temne zelene pike. Kje lahko pride do težav?

Vidimo, da ima naš popravek še vedno šum. Odpravili smo temni šum, ne znamo pa šuma fotonov in šum razsipa meritve, ka pa na žalost pomeni večinski delež šuma. Težavo bi lahko zmanjšali tudi z nastavitvijo večje prosojnosti vzorčne plasti šuma. Če rezultat nikakor ni boljši, pomislite, če morda ni kriva premajhna osvetlitev posnetka, lahko pa še vedno popravite sliko s kakšnim od programov za odpravljanje šuma.

V sliki se bo morda pokazal moire. To ni posledica popravljanja šuma, lahko pa boste nezadovoljni z rezultatom in boste raje uporabili kakšen program za odpravo šuma. Moire je namreč tam bil, vendar ga je zabrisala razpršitev pik zaradi šuma. Še vedno lahko pošljete tale navodila k vragu in ohranite originalno sliko.

Če se pokaže, da je dinamični razpon slike slabši, torej bele površine postanejo sivkaste, šum pa je izginil, je rezultat dober, vendar je bila slika podosvetljena, slika šuma pa predolgo eksponirana. Kalibracija šuma je metoda za odpravljanje zrnatosti v slike, ne pa popravljanje premalo osvetljenih slik. Pretemne slike bodo z odštevanjem šuma postale še temnejše.

V primeru, da slika postane popolnoma drugačna, da se pojavijo čudne črte, pike ali vzorci, pomeni, da ste uporabili napačne nastavitve ali ša ste ga pihnili kje v postopku. Če vzorec šuma ni posnet pod enakimi pogoji ali pa če sliko pred kalibracijo obdela kakšen program, ni mogoče pričakovati dobrega rezultata.

Namen te obravnave ni bil samo obrazložitev metode za odpravljanje šuma. Dejstvo je, da pomeni temni šum le manjši delež celokupnega in da imamo le manjši vpliv pri odpravljanju zrnatosti. Vendar smo se tu naučili, kaj vse na šum vpliva in kako ga preprečiti že pri snemanju.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.