Šum po barvnih plasteh

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Napake - Šum po barvnih plasteh

Šum naprave je elektronska motnja, ki se pojavi kot motnja v sliki. V slabih svetlobnih pogojih senzor ne zabeleži vse svetlobe enakomerno in pride do odstopanj, ki jih skuša popraviti programska oprema fotoaparata. Šum je torej rezultat merjenja svetlobe in procesiranja podatkov, ki jih zapiše senzor. Šum naprave se poveča pri višji temperaturi in pri višje nastavljeni občutljivosti senzorja, na napake pa vpliva tudi dolg čas osvetlitve. V novejših kamerah se stopnja šuma zmanjšuje s hlajenjem senzorja in z dodatki za zmanjševanje šuma, ki najbolj izstopa na rdečem barvnem kanalu.

S stiskanjem datoteke se šum poveča, videz slike pa se vizualno izboljša pri zmanjšanju velikosti slike. Zataknjene pike so pravzaprav oblika šuma.

Obstaja več tehnik zmanjševanja šuma. Najbolj enostaven način je nastavitev nižje občutljivosti kamere in uporaba dodatne osvetlitve v primeru, ko bi bil sicer potreben daljši čas osvetlitve. Ta varianta bo cenejša kot uporaba posebne opreme, ki ima že vgrajene sisteme za zmanjševanje šuma. 

Šum po kanalih, rdeči, zeleni in modri.

Na tem izrezu slike je prikazan šum na posameznih barvnih kanalih. Slika je bila posneta pri daljšem osvetlitvenem času, barvni kanali pa so ločeni. Šum je najbolj viden na rdečem kanalu.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.