Zmanjšanje šuma v digitalnih slikah

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Napake - Zmanjšanje šuma v digitalnih slikah

Digitalne kamere imajo vgrajena orodja za odpravljanje šuma, vendar ni nujno, da bo rezultat res dober. Na tem področju prednjači Canon, sploh pri profesionalnih fotoaparatih. Ker pa vsi fotoaparati nimajo orodja za odstranjevanje šuma v sliki, bomo to poskusili narediti sami po metodi, ki jo opisuje Jeff Medkeff.

Metoda, ki jo bomo uporablili, bo odstranila predvsem šum, ki nastane pri dolgih osvetlitvah in visoki občutljivosti ISO. Je modifikacija metode za zmanjševanje šuma, ki se uporablja za popravke slike na tehničnem in znanstvenem področju. Ta metoda sicer ne more biti popolnoma učinkovita, bo pa do neke mere izboljšala slike, v katerih je šum kroničen pojav.

Naše orodje temelji na dejstvu, da je šum posledica nepravilnega pretvarjanja svetlobe v električni impulz. Da bomo lažje razumeli potek recepta, si najprej oglejmo osnove za delovanje to metode. Samo teorijo sicer lahko preskočite, vendar gre lahko pri obdelavi slike kaj narobe, zato je bolje, da poznate osnove kalibracije slike. Preden pa začnemo z obravnavo, je dobro vedeti, da je za kalibracijo šuma slike potrebno izpolnjevati nekaj pogojev. Na koncu pa sploh ni nujno, da bo metoda pri vašem fotoaparatu pokazala pozitivne sprememebe.

S to metodo je smiselno obdelati samo slike z močno vidnim šumom. Videz popravljene slike bo morda celo slabši; odvisno je pač od vašega fotoaparata in slike same, kako je posneta. Popravimo lahko samo slike, posnete v RAW ali TIFF formatu, ki ne smejo biti pred obdelavo na kakršenkoli način prevzorčene.

V poglavju digitalizacije slike smo prebrali, da je pika (piksel) osnovni delec digitalne slike, ki nastane s pretvorbo svetlobe v digite. Svetloba pade na fotodiodo, kjer se pretvori v elektrone, električni naboj fotocelice se izmeri in preračuna v digitalno vrednost. Kako pravilno fotodioda zajame svetlobo in jo pretvori v elektrone, je odvisno od tipa senzorja. Ker se uporablja več tipov senzorjev, bomo najprej pogledali, kako nastaja šum, kakšne lastnosti ima in kako ga lahko odpravimo.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.