Značilnosti šuma fotonov

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Napake - Značilnosti šuma fotonov

Šum fotonov je posledica neenakomernega padanja fotonov na površino senzorja. Ker ga ne moremo odpravljati naknadno, ga lahko zmanjšamo z boljšo osvetlitvijo motiva, daljšo ekspozicijo in nastavitvijo občutljivosti ISO na manjšo vrednost.

Šum fotonov je razstros fotonov na površino fotocelic, ki ga povzročijo različni časi potovanja svetlobe od motiva do fotodiod. Problematiko si lahko predstavljamo kot padanje dežnih kapelj na vodno površino. Če opazujemo kaplje, nikoli ne padajo tako enakomerno, da bi na neko površino v vsakem trenutku padlo enako število kapelj.

Časovno razporeditev trkov fotonov na fotocelico opisuje Poissonova razpršitev. Odgovor, ali lahko šum fotonov odpravljamo naknadno, je že jasen iz besede 'razpršitev'. Vpadanje fotonov je nenadzorovan proces in ga kot takega nikakor ne moremo obvladovati, lahko pa do določene meje omilimo posledice.

Šum fotonov je v prvi vrsti odvisen od motiva samega in od osvetlitve. Šibka, razpršena svetloba bo dajala slabše rezultate kot enakomerna močna svetloba, odbita od gladke površine motiva.

Posledice šuma fotonov bodo večje kolikor krajši bo čas osvetlitve. To se sicer sliši nelogično, ker vemo, da celokupni šum narašča s časom osvetlitve. V tem primeru je obratno, saj bo vpliv šuma fotonov toliko manjši, kolikor več jih bo vpadlo na fotodiodo.

Šum bo povečala stopnja ojačanja signala. V fotoaparatu neposredno na ojačanje signala vpliva nastavitev občutljivosti senzorja, torej parameter ISO. Kolikor bolj šibak bo signal, toliko večja bo napaka. Če zaokrožimo vse skupaj, bomo dobili boljše rezultate, če podaljšamo čas osvetlitve, zmanjšamo občutljivost ISO in poskušamo fotografirati pri boljših svetlobnih pogojih.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.