Vsekakor je interpolacija zelo uporabno orodje, ki ga je najbolje uporabljati v manjših dozah. Pri interpolaciji majhne slike v zelo veliko se lahko pojavi taka degradacija slike, da ta enostavno sploh ni uporabna. Interpolacija deluje tudi v obratni smeri - sliko lahko na ta način tudi pomanjšamo, s čemer pa zmanjšamo šum slike in ostale napake.  Ostrenje slike ima večji učinek na manjše slike. Ne uporabljajmo interpolacije za vsako malenkost; pri preračunavanju slike se namreč v določenih primerih ostrina slike izgubi celo pri nizki stopnji interpolacije.

Interpolacija

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Napake - Interpolacija

Interpolacija je povečanje ali zmanjšanje slike na tak način, da se pikam v sliki doda ali odvzame določeno število vmesnih pik. Rezultat je večja slika, s tem pa tudi večja datoteka. Interpolacija se uporablja za povečanje števila pik za tiskanje, v nekaterih primerih pa tudi za napihovanje zmožnosti naprav, na primer fiktivno povečanje ločljivosti skenerjev in digitalnih fotoaparatov. Ravno v primerih uporabe interpolacije v digitalnih napravah je ta sicer koristna metoda obdelave slike uporabljena za zavajanje uporabnika.

Na levi je neinterpolirana slika, katere izrez sem interpoliral na desetkratno velikost (povečan izrez desno).

Interpolacija deluje tako, da program izračuna pričakovane barvne vrednosti pike med dvema pikama. Izdelanih je več interpolacijskih algoritmov, od katerih se zdi da je najboljši bikubični algoritem. Poleg teh se uporablja še linearni, bilinearni in fraktalni način interpoliranja, vendar vsi brez izjeme pri večji dozi povzročijo napake v sliki. Pike, ki je ni, se pač ne da izmisliti, zato se po uporabi tega postopka v sliki pojavijo svetle črte po diagonalah,  dvojni segmenti slike in povečan šum.

Ne pozabite, da je vsako spreminjanje slike s kakršnimkoli programskim orodjem, ki spremeni število pik, interpolacija, pa naj bo to širjenje ali krčenje slike, navadna 'resample' metoda ali pa zamikanje in raztegovanje slike v kakršnikoli smeri.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.