Merjenje vrednosti pik

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Digitalizacija - Merjenje vrednosti pik

Pravilna razporeditev pik je odvisna od števila pik senzorja, pravilnega zajemanja svetlobe na senzorju, predvsem pa od kvalitete optike.
Geometrična pravilnost postavitve pik je osnovna zahteva, ki pa najprej pade na izpitu. Nanjo vpliva kvaliteta optike, ki že v osnovi ne omogoča popolnoma pravilne preslikave motiva na tipalo. Vendar je to drug problem, s katerim smo se ukvarjali pri optiki fotoaparata. Nas bolj zanima, kako natančno zapiše pike sam senzor. Da bi si lažje predstavljali princip zajemanja te vrednosti, vzemimo eno fotodiodo tipala Foveon, ki posname celotno barvno vrednost ene pike.

Geometrična lokacija pike je jasna dokler je detajl tako velik, da ga zajame več fotodiod. Ko postane detajl enakovreden piki, se pojavi vprašanje, s katero fotodiodo se bo zapisal, če svetloba tega detajla pade na mejo dveh pik.

Originalno barvno vrednost pike posname trenutno samo tehnologija Foveon, ki posname vse tri barvne vrednosti naenkrat z isto pozicijo pik. Vsi ostali tipi senzorjev posnamejo Bayerjevo RGBG zaporedje na več lokacijah, te pa se medsebojno preračunajo v eno barvno vrednost. Ta proces povzroči mozaični vzorec v sliki, ki se odpravi z interpolacijo. Posledica interpolacije je manjša ostrina slike.

Barvni model RGB je princip, s katerim lahko katerokoli barvo iz vidnega spektra definiramo s tremi barvnimi vrednostmi. Zdaj se postavlja vprašanje, kako svetlobne žarke pretvoriti v nek zapis. V digitalnem fotoaparatu to počne tipalo.

Tipalo zapiše kvadrante motiva v neko mrežo posameznih pik. Če bi ta zapis primerjali s stanjem v naravi, bi ugotovili razlike. Odstopanje od realnosti bi pomenilo stopnjo kavlitete slike, ki je v tem primeru odvisna od razporeditve pik, torej geometrične pravilnosti. Na pravilnost zapisa pa vpliva tudi barvna ustreznost pik, dinamični razpon, šum in napake, ki pri snemanju nastanejo.

Pika naj bi imela vrednost, ki pomeni v natisnjeni ali na ekranu prikazani obliki čimboljši približek barvi v naravi. Navsezadnje je to samo troštevilčna vrednost, ki pa je odvisna od kvalitete tipala in kombinacije soležnih pik, od optike, od velikosti in oblike fotodiod, od kvalitete drugih komponent fotoaparata, na primer AD-konverterja in programskega orodja, ki podatke obdela, na koncu pa še od formata datoteke, v katero sliko shranimo.

Kvaliteta slike bo na koncu kompromis med količino denarja, ki smo ga za fotoaparat pripravljeni plačati, med potrebami in zmožnostmi, med kvaliteto stekla in senzorja, med širokim razponom zooma in aberacijo, največ pa bo odvisno od našega znanja.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.