Natančnost zapisa slike

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Digitalizacija - Natančnost zapisa slike

Svetlobo, ki se odbije od motiva, preko objektiva vidi senzor. Kako natančno bo sliko zapisal, je odvisno od njegove ločljivosti.

Koliko zelenih odtenkov je v tej sliki, lahko samo ugibamo. Druga stvar je, koliko jih lahko posname naš fotoaparat.

Če bi bili fotoni veliki kot jabolka, bi bila ločljivost pivske steklenice približno tri jabolka. Vendar so fotoni strahotno majhni, zato je ločljivost na kakršenkoli način posnete slike vedno manjša, kot je lahko najmanjša enobarvna površina v motivu. Ne smemo pozabiti, da je v črnini pike na krilih pikapolonice nekaj tisoč odtenkov črnine. Če pogledamo sliko muhe na desni, je zelenilo njenih oči videti enakomerno zeleno. Če pa to sliko povečujemo, pridemo do zrnc na površini njenih oči, vendar vsako od teh vsebuje na tisoče manjših površin različnih odtenkov zelene. Vendar tega ne moremo več videti, ker smo omejeni z ločljivostijo očesa. Pri fotografiji smo omejeni z ločljivostjo naprave, ki je sliko muhe posnela.

 

Končna ločljivost slike ni odvisna le od nazivne ločljivosti fotoaparata, ampak jo določa najmanj zmogljiva naprava v fotoaparatu. Za digitalni fotapatat vemo, da sliko posname senzor. Princip delovanja senzorja je postavljen na podobnem principu, kot deluje videnje človeškega očesa, le da namesto vidnih celic svetlobo zaznavajo drobne fotocelice. Število teh fotodiod določi število posnetih detajlov v sliki. Kako senzor zapiše sliko, bomo videli v nadaljevanju, vendar si bomo najprej pogledali metode, kako sploh pretvoriti svetlobo v barvo.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.