Ločljivost v številkah

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Ločljivost - Ločljivost v številkah

Ne bodite prehitro zadovoljni s temi številkami. Na primer - z dobrim profesionalnim optičnim čitalcem lahko dobite izračunano ločljivost slike če uporabite dovolj kvaliteten film. Če  s takim čitalcem odčitate navaden 35 mm diapozitiv, bo ločljivost slike omejila ločljivost diapozitiva - in obratno. 

Ločljivost fotoaparata kot celote se ugotavlja z raznimi standardnimi skalami.

Še nekaj o ločljivosti pri makro fotografiji: če nastavite zaslonko vašega fotoaparata na 1/64, bo ločljivost slike padla pod 30 črt na mm. Ta pojav je posledica zmanjšanega razmerja med količino svetlobe, ki prehaja skozi zaslonko, in obsegom zaslonke. To je teoretični maksimum popolnega nezaprašenega objektiva brez aberacije na filmu brez barvnih napak itd...

Ločljivost se lahko celo izračuna po formuli: število črt na mm = 1/1.22/(0.00055)/Z kjer je 1,22 konstanta, 0,00055 je povprečna valovna dolžina vidne svetlobe, Z pa je velikost zaslonke (na primer, pri 1/64 bo A = 64). Če pravite, da vaš fotoaparat sploh nima možnosti nastavitve zaslonke na 1/46 in za vas to ne velja, vstavite na objektiv eno od orodij za povečavo na 1:1, nastavite zaslonko na 1/32 in ste že pri 1/64. Če pa govorimo o digitalni fotografiji, so razmerja malo bolj ugodna. Preračunajte s to formulo možnosti vašega digitalnega fotoaparata in boste dobili podobne vrednosti pri povečavi 3:1.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.