Lastnosti digitalnega fotoaparata

Digitalna fotografija: Fotografija - Izbira - Parametri fotoaparata

Del / lastnost

Možnosti

Priporočila

Kompenzacija kontrasta

-3 do +3, nastavljivo

Je na razpolago, vendar se večinoma ne uporablja dosti. Če se vam zdijo vse slike premalo kontrastne, lahko popravite to že v nastavitvah fotoaparata.

Kompenzacija nasičenosti barv

-3 do +3, nastavljivo

Enako kot pri korekciji kontrasta - uporabite to možnost le takrat, ko bi radi prihranili nekaj časa, potrebnega za kasnejše računalniške korekcije slike. Slika, ki jo daje senzor, je nenasičena in je videti precej bleda, zato jo večina uporabnikov korigira že v trenutku fotografiranja, nato pa še s programom ob pretvorbi RAW formata slike v JPEG ali TIFF. Sami se morate odločiti, ali želite dobiti malce obledelo sliko z veliko detajli, ali pa impresionirati gledalce z nasičenimi barvami. Očitno velja bolj drugo, saj proizvajalci ponujajo kar visoko stopnjo nasičevanja barv pri pretvarjanju slike. 

Nastavitev ostrine

soft, normal, hard

Tudi ta nastavitev vam lahko prihrani nekaj časa, če se vam ne ljubi sedeti za računalnikom in popravljati ostrino slike. Videti je, da je osnovna senzorjeva nastavitev enaka vrednosti 'soft', zato večina fotografov začne delati s to vrednostjo, vendar si večina kasneje premisli, ker so slike potem videti motne. Kljub temu sam fotografiram v nastavitvi 'normal' in ostrino raje popravljam z računalnikom. Učinek ostrenja slike ni vedno enak. Pri slikah z visoko ločljivostjo včasih ostrenje ne deluje tako kot bi želel, zato uporabljam ostrenje tik preden je slika pripravljena za končno aplikacijo. 

Zvočni signal

D/N

Starejši digitalni fotoaparati nimajo možnosti izklopa zvočnega signala. V teh primerih ne morete fotografirati inkognito... 

Zapis teksta na sliko 

D/N

Omogoča zapis teksta, datuma in ure na sliko. Sam tega ne uporabljam, čeprav je datum včasih kar pomemben podatek. No, pa tudi podpisal bi se lahko kar direktno na fotko...

Baterija

NiMH, originalne, Li-ion

Dobro je, če fotoaparat uporablja standardne NiMH akumulatorje, ker jih dobite skoraj v trafiki. Nekateri proizvajalci vgrajujejo v svoje aparate dobre, vendar zelo drage originalne posebne baterije. Kot zanalašč je za polnjenje le-teh uporaben samo originalen proizvajalčev napajalnik. In, za vraga, še tisto drago baterijo boste dobili samo po naročilu in še za to boste morali čakati nekaj tednov. Ta varianta je dražja in bolj nezanesljiva. Kdo pravi, da boste na potovanju po Indiji kje našli posebno baterijo za svoj Sonyjev digitalni fotoaparat?

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.