Lastnosti digitalnega fotoaparata

Digitalna fotografija: Fotografija - Izbira - Parametri fotoaparata

Del / lastnost

Možnosti

Priporočila

Spominska kartica

Compact flash, Smart media, Microdrive....

S kamero dobite spominsko kartico z ravno toliko spomina, da nanjo lahko shranite eno fotografijo v najboljši kvaliteti ali pa nekaj deset slik v slabši kvaliteti. Če kamera omogoča zapis slike v RAW formatu, začnite razmišljati o zmogljivi kartici ali IMBovem 1 GB Microdrive disku, na katerega boste lahko shranili več kot 100 fotografij. Če ste imeli denar za tako drago zadevo kot je digitalni fotoaparat, boste verjetno napraskali skupaj še tistega četrt stotaka za mini disk...

Kompatibilnost z IBM microdrive

D/N

To je eden od glavnih razlogov za mojo odločitev pri nakupu drugega fotoaparata. V tistem času je bil Microdrive na število MB najcenejši, čeprav me je stal 110 tisočakov. Trenutno se dobijo spominske kartice z 1 GB in več spomina...

način prenosa podatkov

USB, serial, IRDA

Čeprav je USB vodilo vgrajeno na vsakem novejšem računalniku in je precej hitrejše kot zaporedna vrata, pa traja prenos 1 GB podatkov preko USB vrat na malo bolj počasnem računalniku kar nekaj ur! IRDA večinoma v fotoaparate ne vgrajujejo.

AD konverter

8 bitni, 12 bitni...

AD konverter pretvarja analogni električni signal foto-diod senzorja v digitalni zapis. Vrednost predstavlja število bitov, ki so uporabljeni za zapis barvne informacije. Prevedeno v jezik barv to pomeni število odtenkov zapisane barve. 8 bitov lahko zapiše 256 različnih vrednosti, 12 bitov pa 4096. Kljub temu ni nujno, da kamera z boljšim AD konverterjem izdela boljšo sliko. Na prvem mestu glede kvalitete slike je še vedno kvaliteta in ločljivost senzorja in optike.   

Kompenzacija osvetlitve

-2 to + 2  exposure values  nastavljivo na 0,3 enote

To je orodje, ki ga pravzaprav klasično fotografija ne pozna. Sliko, ki jo pri trenutno nastavljenih parametrih prikaže kamera, še vedno lahko po želji osvetlimo ali potemnimo z enostavnim pritiskom na gumb. Marsikdo bo rekel, da je to lahko storil na starem zrcalno-refleksnem fotoaparatu še hitreje z zasukom obročka zaslonke, vendar to ni popolnoma enako. V našem primeru se osvetlitev spremeni brez spremembe drugih parametrov slike. Vsekakor pa je osvetlitev dobro nastaviti že sproti pri fotografiranju, saj ni mogoče kasneje s programom izdelati barvne informacije, če jih fotoaparat ni posnel - na primer v izžgani belini ali v črnih podosvetljenih področjih. 

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.