Lastnosti digitalnega fotoaparata

Digitalna fotografija: Fotografija - Izbira - Parametri fotoaparata

Del / lastnost

Možnosti

Priporočila

Prioritete osvetlitve

program, zaslonka, čas, ročno

Vklop prioritete nadomešča mehanska stikala pri klasičnih zrcalno-refleksnih fotoaparatih. Ko je izbrana možnost vklopljena, se parameter, na primer zaslonka, premika z univerzalnim stikalom. Za makro posnetke boste v večini primerov seveda izbrali prioriteto nastavitve zaslonke. 

Barvna temperatura

avtomatsko, ročno, dnevno, oblačno...

uporabno, vendar ne povsem zadovoljivo orodje. Najboljša je ročna nastavitev barvne temperature svetlobe. 

Časovnik

10 sekund

Za makro posnetke je to obvezno orodje, ki pa ima na žalost veliko pomanjkljivost: za vsak posnetek posebej ga je treba ponovno vklopiti. Boljše, vendar dražje orodje je žični sprožilec.

Izdelava filma

 

Serijsko fotografiranje omogoča izdelavo serije slik, pravzaprav kratkega filma, kjer uporabnik določi kvaliteto, velikost, število slik in trajanje presledkov. Število posnetkov je omejeno le s količino spomina, izdelava serije pa je možna le s slabšo kvaliteto posameznih posnetkov. Glede na počasnost digitalnih fotoaparatov je ta možnost precej neuporabna.

Poskusno snemanje

D/N

Poskusno snemanje je orodje, ki ga sicer uporabljajo bolj poklicni fotografi, v digitalnih kamerah pa je avtomatizirano. Omogoča avtomatsko izdelavo treh ali petih zaporednih fotografij istega motiva z različnimi stopnjami osvetlitve. Z možnostjo vpogleda na sliko, ki bo šele nastala, pa postaja to orodje skoraj nepotrebno, saj se lahko že vnaprej na zaslonu vidi, kakšna bo videti slika še preden pritisnemo na sprožilec. 

Intervalno fotografiranje

D/N

Podobno kot serijsko fotografiranje je tudi intervalno fotografiranje možnost izdelave zaporednih posnetkov v daljših intervalih, na primer, odpiranje cveta, sončni vzhod ali pa levitev gosenice, in to brez ročnega proženja kamere.

Zaslonsko stikalo

zaslon, iskalo, avtomatsko

Stikalo omogoča izbiro med prikazom slike na LCD-zaslonu in iskalom, omogoča pa tudi avtomatski preklop na iskalo v trenutku, ko primaknemo kamero k očesu. Stikalo je namenjeno za varčevanje električne energije.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.