Lastnosti digitalnega fotoaparata

Digitalna fotografija: Fotografija - Izbira - Parametri fotoaparata

Del / lastnost

Možnosti

Priporočila

Občutljivost (ISO)

100, 200, 400, 800 in več

Čeprav je možnost nastavitve občutljivosti na videz veliko obljublja, ne boste imeli prav veliko od tega, saj se pri višji občutljivosti tako poveča šum v končni sliki, da je fotografija nesprejemljiva. Digitalni fotoaparati namreč ne posnamejo grobozrnate slike pri visoki občutljivosti tako kot pri uporabi klasičnega črnobelega filma, ampak nastane slika z veliko šuma. Novejši fotoaparati omogočajo večjo občutljivost tipala in imajo dobra orodja za odpravljanje šuma.

Kvaliteta slike

RAW, TIFF, JPEG

Vsekakor pri izbiri najprej poglejte, ali ima kamera možnost snemanja v RAW formatu. Čeprav za vsakodnevno delo osebno uporabljam večinoma JPEG format najvišje kakovosti, naj bo možnost uporabe RAW formata vseeno na razpolago za boljše priložnosti in za posebne namene, kjer se zahteva najboljša kvaliteta slike.

Svetlomer

več-segmentno, točkasto, središčno

Zelo uporabno orodje, ki omogoča nastavitev načina, kako svetlomer kamere išče podatek o osvetlitvi - več-segmentno, točkasto ali sredinsko. Kljub temu pa je včasih še vedno hitreje nastaviti osvetlitev z gumbom za korekcijo ekspozcije ali pa s stikalom za zaklepanje ekspozicije, kot pa v menuju poiskati in prestaviti način dela svetlomera.

Opozorilo za tresenje kamere 

D/N

Je uporabno orodje, ki pokaže, ali so parametri nastavljeni tako, da ne bo prišlo do premika kamere v trenutku posnetka. Ker so digitalni fotoaparati dokaj lahki, se to opozorilo prižge kar pogosto, zato je v slabših svetlobnih okoliščinah in pri makro fotografiranju dobro imeti stojalo kar pri roki.

Vgrajena bliskavica

vgrajena

Za nezahtevne fotografe sicer zadostuje, za makro posnetke in za zahtevneže pa bo premalo. Za pripravo mehkejše svetlobe se dobi razpršilec svetlobe.

Opozorilo za vklop bliskavice

D/N

Pri pomanjkljivi svetlobi se prižge signal za potrebo po vklopu bliskavice. Če ima kamera iskalo, ki pokaže bodoči posnetek, bo ta signal nepotreben, ker v primeru premajhne osvetlitve tudi zaslon temen. 

Polnjenje bliskavice

D/N

Signal, ki kaže polnenje kondenzatorja bliskavke.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.