Lastnosti digitalnega fotoaparata

Digitalna fotografija: Fotografija - Izbira - Parametri fotoaparata

Del / lastnost

Možnosti

Priporočila

Zaklepanje fokusa in osvetlitve

D/N

Kadar so težave pri ostrenju slike in nastavitvi osvetlitve, se ta dva parametra lahko nastavita na določeni točki motiva in s tem stikalom zakleneta. Tako se lahko z istimi parametri posname drug motiv brez ročnega popravljanja.

Elektronska povečava

D/N

Če digitalni fotoaparat nima optičnega iskala, je elektronska povečava zelo učinkovit način za preverjanje, ali je slika ustrezno izostrena.  Če je fotoaparat zrcalnorefleksni, je povečava možna le na že posneti sliki.

Zaslonka

3,5-9,5, pri zrcalnih običajno 2-32; odvisno od objektiva.

Nekateri starejši digitalni fotoaparati imajo slabe možnosti nastavljanja zaslonke. Na primer, Agfa ePhoto 1680 ima vgrajene samo tri možnosti, 'small', 'middle' in 'wide'. Za makro posnetke je nastavitev zaslonke eden od najpomembnejših pogojev za omogočanje dobre ostrinske globine.

Čas osvetlitve

1/5000 do 30 sekund 

Čas osvetlitve se lahko nastavlja v zelo velikem razponu, saj ima večina digitalnih fotoaparatov elektronsko sprožilo v senzorju. Predvidevam, da ne boste potrebovali časa osvetlitve 1/30000 sekunde, boste pa težko naredili dober makro posnetek brez možnosti nastavitve daljšega časa kot je sekunda. Ko torej izbirate digitalni fotoaparat, naj ima čas osvetlitve nastavljiv v širokem območju. 

Velikost slike (pik)

2560 x 1920, 1600 x 1200, 1280 x 960,    640 x 480

Možnost izbiranja manjše ločljivosti slike sicer obstaja, vendar dvomim, da jo bo kdo uporabil, pa čeprav morda samo za pripravo slik za spletno stran. Ponavadi se fotografije posname v največji ločljivosti in se z računalnikom kasneje izdela kopije za različne namene.

Barvno/črnobelo

D/N

Digitalni fotoaparati imajo možnost pred škljocem določiti, ali bo fotografija barvna ali črno-bela. Če je vključeno snemanje RAW formata, je vseeno, saj se RAW posname vedno kor RGRB format, ki se lahko potem pretvori v barvno ali pa črno-belo sliko. 

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.