Lastnosti digitalnega fotoaparata

Digitalna fotografija: Fotografija - Izbira - Parametri fotoaparata

Del / lastnost

Možnosti

Priporočila

Makro nastavitev

D/N

Zrcalno-refleksnim podobni fotoaparati morajo to možnost imeti skoraj kot obvezno. Makro pozicija postavi lečevje v tako lego, da je je možno fotografiranje od blizu. Tako večino takih fotoaparatov lahko postavimo kar 10 ali 20 cm blizu predmeta in dobimo slikovno razmerje 1:3.

Digitalni zoom

D/N

Digitalni zoom je možnost dodatnega povečanja slike. Pri tem je ločljivost slike ustrezno nižja, saj digitalni zoom zajame le manjši izsek slike. Pravzaprav je to trik proizvajalcev, ki tako navidezno prikažejo večje sposobnosti kamere. Vseeno pa sem v nekaterih primerih digitalni zoom koristno uporabil  pri makro posnetkih, kjer je bil predmet še vedno dosti manjši kot slikovno področje. V tem primeru sem prihranil nekaj spominskega prostora in časa za prenos podatkov in izrezovanje slike s programom. 

Fokusirni sistem

točkasto, področno

Boljše kamere imajo več načinov fokusiranja. Način področnega iskanja fokusa zajema širše področje, označeno v iskalu, kjer kamera išče fokusno točko. Če se način prestavi v točkovno, uporabnik lahko sam določi točko, v kateri kamera določi oddaljenost in nastavi ostrino v tej točki. Ta način je zelo uporaben, vendar se pogosto hitreje nastavi ostrina ročno kakor z vklopom te možnosti in ročnim premikanjem fokusne točke.

Avto-fokusna pomožna luč

D/N

AF pomožna infrardeča luč omogoča delovanje avtomatskega načina iskanja fokusa v slabih svetlobnih pogojih. Zadeva je sicer zelo uporabna, vendar jo v kamerah, ki tega nimajo, učinkovito zamenjuje avtomatsko ojačevanje zaslona, ki se vklopi v trenutku, ko osvetljenost pade pod neko mejo.

Signal ustreznega fokusiranja

D/N

Merjenje razdalje deluje pri večini kamer po kontrastnem principu. Ta signal je zelo koristno opozorilo, ki prikaže, ali je fokusni sistem našel goriščno razdaljo ali ne. Včasih opozori tudi na to, da je čas osvetlitve predolg za dober posnetek, saj pri dolgih časih in v tele območju sistem upošteva možen tresljaj fotoaparata. 

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.