Lastnosti digitalnega fotoaparata

Digitalna fotografija: Fotografija - Izbira - Parametri fotoaparata

Del / lastnost

Možnosti

Priporočila

LCD zaslon

D/N

V kompaktnih fotoaparatih je lahko LCD zaslon edino iskalo, ki pa postaja zelo priljubljeno, saj fotoaparata ni potrebno primakniti k očesu tako kot optično. Dobra rešitev je pregibni fotoaparat ali pa konzolni LCD zaslon, tako da lahko sliko opazujemo iz ugodne lege. Vendar pokuri dosti električne energije, zato se vse pogosteje pojavljajo fotoaparati z dodatnim optičnim iskalom.  

Objektiv

zamenljivi, raztegljivi, fiksni

Bodite zelo pozorni, ko izbirate digitalko, kakšen objektiv ima. Če ni zrcalno-refleksna, potem nimate kasneje nobene možnosti zamenjati objektiv ali fotografirati z dodatno opremo. Nekatere nimajo niti navoja za vstavljanje filtra. Ravno zaradi fiksnega objektiva imajo le-ti zelo široko območje pomičnega fokusa, kar pa pomeni padanje kvalitete. Kljub temu pa lečevje še vedno ni vzrok za slabšo kvaliteto slike, ker senzorji zaenkrat nimajo tako velike ločljivosti, da bi na sliko bistveno vplivala kakovost objektiva.

Navoj filtra

standardne dimenzije (49mm, 51 mm, 55 mm...) 

Boljši digitalni fotoaparati imajo tudi na fiksnih objektivih standardni filtrski navoj, tako da se lahko uporabi standardne fotografske filtre in adapterje. 

Realna goriščna razdalja

tipični glede na vrsto senzorja

Središčna razdalja objektivov digitalnih fotoaparatov je prilagojena velikosti senzorja in je veliko krajša kot pri 35 milimetrskih zrcalno-refleksnih fotoaparatih. Na primer, Minolta Dimage 7 im dejansko 7,2 mm središčno razdaljo, ki v jeziku 35 mm fotoaparatov pomeni središčno razdaljo 28 mm. Krajša dejanska središčna razdalja povzroči večjo ostrinsko globino kot pri zrcalno-refleksnem 35 mm fotoaparatu.

Ročno fokusiranje

D/N

Nekatere digitalke ne omogočajo ročne nastavitve goriščnice, kar je za bolj zahtevnega fotografa velika pomanjkljivost, sploh v posebnih primerih, ko fotograf želi nastaviti ostrino po svoje. 

Zoomiranje

ročno, gumb

Čeprav ste se morda že navadili na poganjanje pomičnega objektiva na gumb, je ročno zoomiranje hitrejše in natančnejše.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.