Lastnosti digitalnega fotoaparata

Digitalna fotografija: Fotografija - Izbira - Parametri fotoaparata

Del / lastnost

Možnosti

Priporočila

Prostor za baterije

kaseta

Prav prijetno je držati v roki fotoaparat, ki ima težišče ugodno uravnoteženo z baterijami. Druga prednost so enostavna in zanesljiva vratca komore za baterije. Res pa je, da se nad temi malenkostmi pritožuje samo tisti, ki pretehta nekaj sto fotoaparatov; na edinega se človek hitro navadi. Po nekaj mesecih dela mi niti na misel ne pride, da ima Dimage 7 težo obešeno preveč na levo stran... Prav žalostno je, da ima taka malenkost pri nakaterih prednost pred - na primer - kvaliteto objektiva.

Senčilo objektiva

v kompletu

Zelo uporabna stvar, posebno pri senčenju nasproti padajoče svetlobe.  Lahko vam bo napoto, kadar ga ne boste uporabljali.

Pokrov objektiva

v kompletu

Nepogrešljiva zadeva. No, saj je pri vsakem fotoaparatu že v kompletu.

Pašček

v kompletu

Uporabna reč, ki je lahko moteča pri delu s stojalom.

Signal baterije

D/N

Posvari vas, preden dokončno pogorijo baterije. Prepreči, da bi ne mogli shraniti enkraten posnetek... 

Avtomatski izklop

D/N

Običajno nastavljiv na 1 ali 3 minute. Namenjen je hranjenju električne energije. 

Zunanje napajanje

Dodatna oprema

Dodatno napajanje bo potrebno, kadar greste na teren in posnamete veliiiiko posnetkov. Proizvajalci sicer navajajo od 100 do neverjetnih 700 posnetkov z enim kompletom običajnih NiMH baterij, vendar vam povem, da jih v najboljšem primeru z Dimage 7 naredim 60. Zakaj? No, ker nisem foto-avtomat.

Zunanji sprožilec

Dodatna oprema

Makro posnetki se delajo večinoma pri daljših osvetlitvenih časih, zato sta nujna stojalo in sprožilec. Lahko sicer uporabljate vgrajeni timer, vendar se boste kmalu naveličali neprestanega pritiskanja na gumbe.

Video izhod

D/N

Je na razpolago pri večini digitalnih fotoaparatov, kompatibilen z NTSC in PAL standardi. Edini problem je v tem, da ne morete prikazati preimenovanih ali obdelanih slik.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.