Lastnosti digitalnega fotoaparata

Digitalna fotografija: Fotografija - Izbira - Parametri fotoaparata

Del / lastnost

Možnosti

Priporočila

Format

kompaktni, vrtljivi, zrcalno-refleksnim podobni, zrcalno-refleksni

Kdor ima dovolj denarja, si bo seveda privoščil zrcalno-refleksno digitalno kamero, vendar v nobenem primeru ne bo dobil, kolikor je plačal. Za amatersko fotografiranje bo 6 megapikselna kamera enakovredno nadomestila star amaterski zrcalno-refleksni fotoaparat s starim zaprašenim zoom objektivom in navadnim amaterskim barvnim  filmom, razvitim v neprofesionalnem laboratoriju. In ne pozabite, fotografija bo ostala na filmu, če pa boste sliko poskenirali, ne boste dobili slike enake kvalitete kot če bi jo posneli z digitalno kamero enake ločljivosti kot je ločljivost skenerja. Noben čitalnik (razen bobnastega, ki pa je za amatersko delo nedosegljivo drag) namreč zaenkrat še ne izdela zadovoljive slike.

Senzor

CCD, CMOS

Naboljša izbira je dober objektiv in 'Full frame' tipalo, vendar proizvajalci ponavadi skrivajo podatke o senzorju, sploh pa nimate možnosti lastne izbire. Senzorja namreč ne moremo v fotoaparatu enostavno zamenjati z drugim, lahko pa pri nakupu izberemo fotoaparat z dobrim tipalom. Ne bodite preveč skopušni pri izbiri senzorja. Naj ima čim večjo ločljivost, vendar je dobro preveriti, ali je kamera zmožna to tudi izkoristiti. CMOS je hitrejši, vendar ima še vedno težave zaradi napak pri ojačitvi signala.

Iskalo

LCD, optični, elektronski

Večina kompaktnih digitalnih kamer ima vgrajen samo LCD zaslonček. Pri nekaterih zrcalno-refleksnim podobnih je vgrajen celo optično iskalo, vendar v večini primerov ne pokriva enakega področja kot ga posname senzor. To je velika pomanjkljivost, ki je odpravljena z elektronskim iskalom, ki pa ima izvrstno možnost prikaza slike take, kot bo posneta. Resda je sprva elektronsko iskalo videti nekvalitetno in štorasto, vendar je ravno zaradi realnega prikaza osvetlitve orodje, ki zniža število neustrezno osvetljenih posnetkov skoraj  na ničlo. Manjka mu samo - še nekaj več ločljivosti, pa bo tudi optično iskalo morda počasi izginilo v pozabo. Ima tudi vgrajeno možnost nastavitve dioptrije in avtomatsko ojačanje slike v primeru, če količina svetlobe pade na komaj merljivo.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.