Izbira digitalnega fotoaparata

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Izbira - Izbira pravega fotoaparata

Nakup digitalnega fotoapatara je kompromis med našimi željami in ceno. Naj ta kompromis vključi še ugotovitev, za kaj bomo fotoaparat sploh uporabljali.

Prišli smo do ključne točke, kjer se bomo odločali o izbiri digitalnega fotoaparata. Nakup je zahtevno opravilo, saj kupujemo napravo, ki lahko stane precej denarja. Lahko se nam v najslabšem primeru zgodi, da damo veliko denarja za aparat, ki ne bo omogočal ravno tistega, ki najbolj rabimo.

Zdi se mi, da pogosto kupujemo stvari po lastnem okusu ali všečnosti. Recimo, da hodimo v hribe in hočemo imeti tako majhen aparat, da ga lahko spravimo v žep. Morda smo prepričani, da je Sony najboljša firma. Ali pa nam je fotoaparat všeč, ker ima 'profi' videz. Navsezadnje kupujemo napravo, ki bo morda stala celo plačo, torej ni ravno najbolje, da jo izbiramo po videzu.

Kateri faktorji naj bi vplivali na izbiro fotoaparata? Na žalost je v večini primerov nakup kompromis med željami in ceno. Lahko rečem, da je dobra odločitev plod potrošenega časa, ki ga žrtvujemo za brskanje po revijah in spletnih straneh, ki ponujajo primerjave in analize raznih fotoaparatov. Preden pa se spustimo v podrobnosti, je dobro vedeti, za kaj bomo fotoaparat rabili. Zato je prav, da se najprej vprašamo:

- kakšna bo zahtevana končna kvaliteta in velikost slike

- iz kakšne razdalje in v kakšnih pogojih bomo večinoma fotografirali

- kako hitro bomo fotografirali in koliko spretni bomo

- navsezadnje pa tudi, koliko opreme smo pripravljeni nositi s seboj.

Digitalna fotografija danes omogoča gosposko fotografiranje. Če pomislim, koliko opreme je moral fotograf vlačiti s seboj pred sto leti in koliko jo dejansko rabimo za mnogo boljši rezultat danes, se nasmehnem svojem nerganju ob prenašanju težkega stojala in fotoaparata ob bregovih Ljubljanice, ko je nastajal posnetek ne desni. Če vozite Mercedesa, morate tudi plačati gorivo!

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.