Oblike digitalnih fotoaparatov

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Izbira - Oblike digitalnih fotoaparatov

Prvi digitalni fotoaparati so bili kompaktni, ker so se objektivi prilagajali velikosti senzorja. Možnost ročnih nastavitev skoraj ni bilo ali pa jih je bilo na razpolago zelo malo. Novejši kompaktni digitalci omogočajo praktično vse možne nastaviteve parametrov, le objektiva se ne da zamenjati.
Pregibni digitalni fotoaparati so kompaktni z možnostjo obračanja LCD zaslona v smeri pogleda. Prednost teh je ta, da aparata ni potrebno približati očesu, saj lahko LCD zaslon z enim gibom obrnemo v katerokoli smer.

Zrcalno-refleksnim podobni fotoaparati imajo vse možnosti ročnih nastavitev podobno kot klasične, le objektiv se ne da zamenjati.

Če imate večje zahteve, boste kupili digitalno zrcalno-refleksno kamero. Stala vas bo še vedno vsaj 500 USD (decembra 2004), uporabili pa boste morda lahko ves pribor, ga že imate. Današnji zrcalno-refleksni digitalni fotoaparati so že namenjeni amaterski uporabi, vendar še vedno čakamo na sprejemljive cene.

Mali kompaktni digitalni fotoaparati so lahki, majhni in priročni. Razvoj teh fotmatov se še vedno širi, saj večina uporabnikov želi napravico, ki bi storila vse namesto njih. Ta tip danes dejansko uteleša Eastmanov slogan: 'Vi samo pritisnite na gumb, vse ostalo bomo storili mi.' Posebno primerni so za potovanja, ker so lahki, neopazni, porabljajo malo energije, z ločljivostjo pa ne zaostajajo za velikimi zrcalno-refleksnimi bratranci. Čeprav je bil v prvih letih digitalne fotografije nakup takega fotoaparata velik korak, se trenutno cena ne razlikuje od kompaktnih klasičnih fotoaparatov. Seveda ravno pri tem formatu velja rek - 'kolikor denarja, toliko muzike'.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.