Kvaliteta objektivov

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Objektiv - Kvaliteta objektiva

Kvaliteta slike ni odvisna od ohišja fotoaparata ampak od kvalitete objektiva. Pri digitalni fotografiji vpliva na kvaliteto slike tudi senzor.

O objektivih ne bi preveč razpredal teme. Osebno z objektivi nimam veliko izkušenj, ker skušam iz razpoložljivega objektiva iztisniti čimveč. Lahko bi naredili analizo, zakaj ja Leica 80-200 mm objektiv boljši kot Sigmin 28-200, vendar ni smiselno delati primerjave na tem mestu. O kvaliteti seveda odloča cena in na tem mestu se je treba takoj odločiti, ali delujemo profesionalno ali amatersko. Ne moremo pa pričakovati, da bo najcenejši plastični zoom objektiv s širokim razponom goriščnice, risal ostro sliko brez napak.

Družinski fotografi ne bo opazil napak objektiva in se z njimi ne bo obremenjeval. Pri običajni preslikavi slike na mali format papirja napake ne bodo tako očitne. Te se pokažejo šele takrat, ko sliko natančno pogledamo na zaslonu.

Kvaliteto objektiva lahko vidimo iz MTF diagrama, ki ga najdemo na spletni strani proizvajalca. Iz tega bomo sicer predvidevali ostrino in kontrast, ne bomo pa izvedeli aberacij, bokeha in drugih napak. Takoj lahko rečem, da ocene ne moremo postaviti na analizi naključnih slik, posnetih brez stativa. Neostra slika se pojavi že zaradi nenatančnega ostrenja in tresenja kamere, torej predolgega osvetlitvenega časa glede na razmere. Namesto da se zapletem v nekoristno teoretiziranje, sem povzel mnenja neodvisnih fotografov, ki so preskusili na stotine objektivov, na koncu pa bomo pogledali, kako ročno preskusiti svoj objektiv in najti njegovo najboljšo točko.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.