Kvaliteta objektiva in MTF diagram

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Objektiv - Kvaliteta objektiva in MTF diagram

MTF diagram prikaže ločljivost in kontrast objektiva v obliki krivulje odvisnosti odstotka obeh parametrov od razdalje od sredine slike.

 

Kvaliteto objektiva lahko grobo ocenimo iz MTF-diagrama, ki ga najdemo na spletnih straneh proizvajalca objektiva.

Ostrina in kontrast sta odvisna od kvalitete optike in od razdalje od središča slike proti robu. Pri zoom objektivih sta kontrast in ostrina najboljša pri srednjih goriščnicah, pri skrajno kratki in dolgi pa padata, predvsem proti širokokotnem pogledu objektiva.

MTF diagram (modulation transfer function) sicer ne prikaže napak objektiva, kot so vinjetiranje, aberacija, distorzija, bokeh in druge posledice, ki so vidne v sliki. Iz diagrama lahko razberemo ločljivost in kontrast objektiva, kar pa je precej dober podatek o kvaliteti. Ostrino objektiva določa ločljivost, ki se meri v številu parov belih in črnih črtic na milimeter. Izraža se v znanih lp/mm = line pairs / mm in pove, koliko črtic na milimeter objektiv loči v vidnem polju objektiva. Ker ločljivost objektiva pada proti robu slikovnega polja, se v diagramu navaja ločljivost v odvisnosti od oddaljenosti od središča slikovnega polja. Meritev je odvisna tudi od smeri črtic, ki so lahko usmerjene od središča proti robovom - sagitalno ali v krogih okoli središča - tangencialno.

Kontrast se meri sočasno z meritvijo ločljivosti. Ločljivost se meri tako, da se upošteva zlitje črtic v homogeno površino, kontrast pa z motnostjo robov črtic, ki se seveda s padanjem kontrasta začnejo razlivati. Kontasten objektiv riše črtice z ostrimi jasnimi robovi.

MTF diagram je ponavadi prikazan z meritvami pri različnih gostotah črtic (običajno 5, 10, 20 in 40 lp/mm tangencialno in sagitalno) in prikazuje odstotek od idealne preslikave glede na razdaljo od sredine slike. Načeloma bi se moral prikazati pri vseh vrednostih zaslonke, vendar se običajno predstavi graf le za nekaj zasklonkinih vrednosti, predvsem pri najbolj odprti, kjer sta ostrina in kontrast najbolj problematična.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.