Nastavitve merjenja

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Uporaba - Nastavitve merjenja

Menuji in stikala fotoaparata so vgrajeni v napravo pač zato, da se uporaljajo. Večina uporabnikov fotografira le s popolno avtomatiko ali pa uporabi le avtomatske prednastavitve glavnega modula. Poglejmo, kaj se da vse nastaviti in kako te nastavitve vplivajo na delovanje fotoaparata. Iz diagrama lahko vidimo, da avtomatske nastavitve spremenijo le nekaj parametrov.

Canon
Casio
Fuji
Minolta
   
AE-L
AE-L
AE-L
Zaklepanje osvetlitve (AE / FE Lock)

S tem gumbom se zaklene trenutna ekspozicija in jo lahko uporabimo za naslenje posnetke. Funkcija je zelo koristna, kadar delamo v isti sceni in želimo uporabiti enake nastavitve za vse posnetke.

 

 

Določitev fokusne točke (AF point selection button)

Gumb se uporabi za prestavitev točke ostrenja.

 

 

EVF/LCD
Iskalo/LCD Stikalo za preklop med EVF iskalom in LCD zaslonom
Bolj kot fleksibilna točka ostrenja je uporabno orodje za zaklepanje osvetlitve. S tem lahko zaklenemo tudi nastavljeno barvno temperaturo, ki se pravzaprav poleg osvetlitve najbolj ravna po trenutnem motivu.

 

 

 

Povečava slike (Thumbnail/ magnification) Stikalo preklaplja mad raznimi pogledi v že posnete slike. Možnosti so normalen pogled, povečaca, prikaz več majhnih sličic na zaslonu in podobno.

 

 

Povečava slike (Magnify) Možnost povečave slike pomaga pri nadzoru ostrine posnete slike.

 

 

Fokus OK  
Nastavitve fotoaparatov se izvajajo z raznimi gumbi, večina pa jih je skritih v menujih. Dober fotoaparat ima bistvene nastavitve omogočene z gumbi na ohišju.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.