Nastavitve prioritet PASM

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Uporaba - Nastavitve prioritet PASM

Menuji in stikala fotoaparata so vgrajeni v napravo pač zato, da se uporaljajo. Večina uporabnikov fotografira le s popolno avtomatiko ali pa uporabi le avtomatske prednastavitve glavnega modula. Poglejmo, kaj se da vse nastaviti in kako te nastavitve vplivajo na delovanje fotoaparata. Iz diagrama lahko vidimo, da avtomatske nastavitve spremenijo le nekaj parametrov.

Canon Casio Fuji Minolta    
  P P Programska avtomatska osvetlitev (Program Exposure)

Deluje zelo podobno kot popolna avtomatska nastavitev, le da lahko vseeno nastavimo katerikoli parameter ročno. Če torej spremenimo ISO, čas osvetlitve ali zaslonko, se ostali parametri nastavijo avtomatsko.

S S S Prioriteta časa osvetlitve (Shutter Priority)

Omogoči ročno nastavitev časa osvetlitve, ostale parametre pa fotoaparat izračuna in naravna avtomatsko. Prioriteto časa se uporabi za športne posnetke in primere, kjer je potreben določen čas osvetlitve.

A A A Prioriteta zaslonke (Aperture Priority Auto Exposure)

Prioriteta zaslonke omogoči nastavitev zaslonke, ostali parametri pa se izračunajo glede na to vrednost. Pri ročnih nastavitvah fotoaparata se uporablja večinoma ta prioriteta.

M M M Ročne nastavitve (Full Manual Exposure

V tem primeru se lahko nastavi popolnoma neodvisne ročne nastavitve. Avtomatika se bo odzivala le z izračunom ustreznosti osvetlitve in prikazala vrednosti na zaslonu.

      Osvetlitev z nadzorom DOF (Auto Depth-Of-Field AE)

Fotoaparat avtomatsko preveri globinsko ostrino vseh predmetov v območju fokusnih točk. S tem zagotovi ostrino na glavnem motivu

  Movie clip Snemanje filma
      Audio clip Zvočni posnetek
Nastavitve fotoaparatov se izvajajo z raznimi gumbi, večina pa jih je skritih v menujih. Dober fotoaparat ima bistvene nastavitve omogočene z gumbi na ohišju.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.