Spominska kartica in ležišče

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Uporaba - Spominske kartice in ležišče kartic

Večina fotoaparatov uporablja običajne načine shranjevanja datotek na spominske kartice. Te je kar nekaj vrst, vendar je tako kot vrsta kartice pomembno, kakšna je prevodnost vodil, kakšna je največja možna kapaciteta, v nekaterih primerih pa je fotoaparat vgrajen celo pekač za mini-zgoščenke. Vrsta kartic ni predmet obravnave tukaj. Zdajle nas zanima predvsem, kako se kartica vloži v fotoaparat, ali je ležišče dobro zaščiteno in kakšna so vratca ležišča kartic. Kar precej fotoaparatov ima ta vratca postavljena tako, da se zatikajo za obroček pasčka, kable ali kakšno drugo reč, še bolj nerodno pa je, da se nekateri fotoaparati pri odpiranju ležišča enostavno izklopijo, kar pomeni uničenje slike, ki se trenutno shranjuje. Poglejmo nekaj primerov:

Canon EOS 350D

Casio EXILIM EX-P700

Fujifilm FinePix S7000

Minolta Dimage A1

Nikon D50

Olympus C 8080

Sony Cyber-shot DSC-V3

Canon EOS 350D

Tako kor pri večini fotoaparatov je ležišče kartice pri tem fotoaparatu na desni strani za v držalu. Uporabi se lahko CompactFlash kartice Type I ali Type II, podpira pa tudi FAT32 atotečni sistem, tako da se lahko uporabi kartice s kapaciteto nad 2GB.

Spominska kartica je element, na katero shranjujemo datoteke slik. Dobro je, če fotoaparat omogoča uporabo zelo zmogljivih kartic.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.