Vgrajena bliskavka

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Uporaba - LCD zaslon

Redkokateri digitalni fotoaparat je brez vgrajene bliskavke. V dražjih izvedbak zrcalnorefleksnim podobnih in pri pravih zrcalnorefleksnih izvedbah je ponavadi vgrajena pop-up bliskavka, ki se pri Canonu odpre sama, če avtomatika zahteva dodatno osvetlitev. Ceneni kompaktni fotoaparati imajo bliskavko vgrajeno v samo telo fotoaparata, to ponavadi na strani nad objektivom. Delovanje bliskavke je nastavljivo, tako način delovanja kot tudi moč osvetljevanja.

Bliskavko nekateri fotoaparati uporabljajo tudi kot pomožno fokusirno luč za ostrenje v mraku. Kratek šibak predblisk omogoči merjenje dosvetlitve, obenem pa omogoči daljinometru meritev razdalje.

Canon EOS 350D

Casio EXILIM EX-P700

Fujifilm FinePix S7000

Minolta Dimage A1

Nikon D50

Olympus C 8080

Sony Cyber-shot DSC-V3

Canon EOS 350D

Vgrajena bliskavka deluje samodejno, če imamo vklopljeno avtomatsko delovanje fotoaparata. V primeru, ko fotoaparat izmeri potrebo po osvetlitvi z bliskavko, se ta sam odpre in dosvetli sceno z ustrezno močjo svetlobe. Deluje tudi kot avtofokusna pomožna luč, vendar moramo v tem primeru bliskavko odpreti ročno.

Vgrajene bliskavke so standardna oprema digitalnih fotoaparatov. Imajo tudi funkcijo merjenja dosvetlitve in nadomestek avtofokusne pomožne luči.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.