Objektivi in bajonetni obroči

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Uporaba - Objektivi in bajonetni obroči

Objektivi digitalnih fotoaparatov kompaktne izvedbe so običajno kvalitetni in omogočajo dokaj velike razpone goriščnice. Z velikim razponom seveda naraščajo optične napake objektiva, vendar je to davek na velik doseg fotoaparata. Dimenzije teh objektivov se prilagajajo velikosti senzorja, ki je v teh napravah zelo majhen. Navoj za filterske nastavke na objektivu je velika prednost. Druga zgodba so zrcalnorefleksni fotoaparati, pri katerih lahko uporabimo različne objektive, lahko tudi tiste, ki smo jih uporabljali za fotoaparat s klasičnim filmom, le da je treba še vedno upoštevati faktor povečave, ki je v večini primerov okoli 1,6. Za tolikšen faktor je namreč večina senzorjev manjša od Leica formata filma.

Canon EOS 350D

Casio EXILIM EX-P700

Fujifilm FinePix S7000

Minolta Dimage A1

Nikon D50

Olympus C 8080

Sony Cyber-shot DSC-V3

Canon EOS 350D

Bajonetni nastavek omogoča uporabo vseh Canonovih EF objektivov. Pri tem je treba upoštevati povečevalni faktor, ki je v tem primeru 1,6. To pomeni, da moramo vse goriščnice objektivov razen DC izvedbe pomnožiti s tem faktorjem.

Najpomembnejši del fotoaparata je vsekakor objektiv. Objektive lahko zamenjamo le pri digitalnih fotoaparatih zrcalno-refleksnega tipa.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.