Zavesni zaklop

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Delovanje - Zavesni zaklop

Večina enookih zrcalnorefleksnih fotoaparatov ima vgrajen zavesni zaklop, ki dosega velike hitrosti. Princip je pravzaprav podoben staremu giljotinskemu zaklopu, le da je možno širino zarporka nastavljati z dvema zavesicama.

Animacija na desni prikazuje delovanje takega zaklopa. Zavesici v resnici ne potujeta korakoma, ampak drsita mimo filma, razporek med njima pa se nastavi z zamikom ene napram drugi. Desna, obarvana z rdečo, je fiksna, levo pa se da nastavljat.

Novejši princip zavesnega zaklopa je mehanski in v večini izveden s horizontalnimi zavesicami. Spodnja slika prikazuje fotoaparat Yashica z odprtim zaklopom tipa CLS Copal - Leitz. Ta se uporablja v večini sodobnih zrcalno refleksnih fotoaparatov.

Sodobno fotoaparati imajo vgrajene zavesne zaklope, ki dosegajo zelo kratke čase proženja - celo nad 1/5000 sekunde.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.