Zaklop

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Delovanje - Centralni zaklop

Zaklop fotoaparata je naprava, ki za trenutek odpre pot svetlobi, da lahko osvetli film ali senzor.

V začetku razvoja fotografije so bile fotografske emulzije tako neobčutljive, da so morali plošče osvetljevati pol ure do pravilne ekspozicije. Prve kamere so imele namesto zapirala vstavljen kar navaden čep. Z razvojem bolj občutljivih plošč se je pojavila tudi potreba po hitrem odpiranju svetlobnega okna.

Prva rešitev je bil giljotinski zaklop na spuščanje. To je bila kovinska plošča s prečno špranjo, katero so spustili mimo objektiva. Čas osvetlitve je bil odvisen od širine špranje v plošči, kasneje pa so ploščo opremili z vzmetjo, kar je drsenje mimo leče pospešilo.

V dvajsetem stoletju se je zaradi vedno boljših emulzij pojavila potreba po hitrejših zaklopih in po letu 1920 je postala izdelava zaklopa, hitrejšega od 1/200 sekunde nuja. Iz seznama raznih zaklopov sta se obdržali le dve varianti: centralni in zavesni zaklop.

Osvetlitveni časi so lahko zelo kratki, zato mora biti ta naprava zelo dobro grajena. Pod 1/1000 so hitrosti lamel že tako velike, da je lahko napaka pri času osvetlitve občutna. Zato lahko računamo, da bo nad tisočinko osvetlitveni čas malce daljši kot je označeno.

Centralni (medlečni) zaklop odpre pot svetlobi skozi odmične lamele. Običajno je vgrajen v objektiv takoj za zaslonko. Do 1/500 sekunde odpira kovinske lističe močna vzmet, za daljše čase od 1/10 sekunde pa se uporabi časovna zakasnitev.

Ker centralni zaklop dosega le čase do 1/500 sekunde, so ga v zrcalno-refleksnih fotoaparatih zamenjali hitrejši zavesni zaklopi.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.