Svetlomer

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Delovanje - Selenski svetlomer

Današnji digitalni fotoaparati imajo vgrajene hitre večsegmentne svetlomere, ki vse meritve opravijo v trenutku. Sodobnem fotografu ni treba narediti nič drugega kor naravnati sliko na LCD zaslonu na ustrezno osvetlitev.

Svetlomer fotoaparata je naprava, ki izmeri količino svetlobe ki pada na zaslon. Ker je svetlomer ploskovna naprava, lahko izmeri to vrednost le za neko manjšo površino, ne za cel slikovni izrez.

P=red iznajdbo svetlomera so si fotografi pomagali pri ugibanju časa osvetlitve filma na različne načine. Nekateri so to delali po občutku in jim je pomagala le praksa, nekateri pa so uporabljali koščke filma in iz potemnitve ocenili čas osvetlitve.

Prvi električni svetlomer je primerjal zunanjo osvetlitev s svetlobo vgrajene žarnice. Ključno odkritje selenske fotocelice je pomenilo preobrat v fotografiji. Odkritje, da osvetljen selen oddaja električni tok, je vneslo v fotografijo poenostavitve. Prvi selenski svetlomeri so bili zaradi šibkega toka, ki ga je ta poganjal, zelo nerodni. Poleg tega so se selenske fotocelice izrabile, zato je fotografija iskala še druge rešitve.

Boljšo rešitev je pomenilo odkritje fotoresistorjev. To so polprevodniški elementi, ki pod vplivom svetlobe spreminjajo upornost. Prva taka snov je bila kadmijev sulfid. Svetlomer s kadmijsulfidno celico je potreboval le dober stalen izvor napetosti in voltmeter.

Svetlomeri seveda niso bili enostavni kazalčniki. Iz te napravice se je razvila prava znanost, vendar so se fotografi hitro privadili natančnem delu z zahtevno napravo. Ne smemo pozabiti, da dandanašnji svetlomeri izmerijo količino svetlobe, meritev pa elektronika fotoaparata samodejno upošteva pri nastavitvi časa ali zaslonke. Pravzaprav se sploh ne zavedamo, da fotoaparat v trenutku izvede vse meritve in mimogrede opravi vse tisto delo, ki je fotografa prejšnjega stoletja stalo nekaj minut ali celo pol ure za vsak posnetek posebej.

CdS svetlomer je manjši, zelo občutljiv in precej bolj natančen od selenovega. Z njim lahko merimo bolj šibko svetlobo. Namesto preračunavanja vrednosti so v napravico vgrajene lučke, ki pokažejo, ko je vrednost na števičnici nastavljena na izmerjeno vrednost.

S svetlomerom lahko merimo odbito svetlobo, le da je treba pri močni svetlobi svetlomer pokriti s ščitnikom. Bolj enostavni svetlomeri starejšega tipa izmerijo svetlobo v kotu 20 stopinj, zato je treba osvetlitev izmeriti na več površinah.

Danes večina fotoaparatov meri svetlobo z večtočkovnim fotoelementom, ki zagotovi, da se meritev čimbolj približa realnosti.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.