Elektronski svetlomer

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Delovanje - Elektronski svetlomer

Elektronski svetlomer izmeri jekost svetlobe na več točkah. Fotograf se pri nastavitvi svetlomera odloči, ali bo meril osvetlitev v eni točki ali na večji površini.

Elektronski svetlomer je element v fotoaparatu, ki izmeri količino svetlobe, ki pade iz motiva na površino tipala. Merilna naprava je senzor, ki izmeri osvetlitev na enaki površini, kot jo zajema tipalo fotoaparata, le da so področja svelomerja razdeljena na merilne cone. Tako lahko svetlomer izračuna osvetlitev v večih točkah ali področjih. S pomočjo meritev procesor fotoaparata izračuna čas osvetlitve upoštevajoč zaslonko in druge parametre.

Na sliki desno je prikazan večpodročni svetlomer digitalnega fotoaparata Canon EOS 1Ds. Površina tipala je razdeljena na centralni , središčni del in obrobje. Katere točke bo uporabil, je odvisno od nastavitve merjenja. Podobno kot pri daljinometru se lahko odločimo za točkovno meritev svetlobe, centralno, področno, lahko pa točko meritve prestavimo na željeno točko v slikovnem rezu. Iz tega izhajajo tudi težave pri določitvi ustrezne osvetlitve slike. Če izberemo točkovno merjenje osvetlitve, se lahko pojavijo velika odstopanja od povprečne osvetlitve motiva, kar seveda vpliva na ekspozicijo slike.

Kako deluje elektronski svetlomer v praksi, si lahko ogledate na posnetku levo.

 

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.