Zaznavanje barv

Digitalna fotografija: Fotografija - Nastanek slike - Zaznavanje barv

Človeško oko vidi ostro in barvno le v sredini vidnega polja. Ob strani vidnega polja vidi le kontraste in premike.

Če pogledamo svetlobni spekter, vidimo, da največje deleže v njem zavzemajo modri, zeleni in rdeči del spektra. Očitno se je človeško oko z evolucijo razvilo v tej smeri.

Šarenica je tanka plast živčnih celic, ki so povezane z vidnimi celicami. Te so sposobne zaznati svetlobne žarke zelo širokega spektra in intenzitete. Ponoči omogočajo opazovanje predmetov pod šibko lunino svetlobo, podnevi pa prenesejo celo trenuten pogled v sonce.

 

Središčni del šarenice zaznava sliko z mnogo večjo ločljivostjo kot periferna plast, to pa je možno zaradi posebne strukture te plasti. Posebne celice omogočijo zaznavanje svetlobne intenzitete z zelo hitrimi spremembami jakosti svetlobe. Se pravi, te celice zaznavajo samo intenziteto svetlobe, barve pa zaznavajo posebne celice.

 

 

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.