Barvna temperatura svetlobe

Digitalna fotografija: Fotografija - Nastanek slike - Barvna temperatura svetlobe

Barvna temperatura svetlobe definira barvo svetlobe, ki bi jo izsevalo črno telo, segreto na neko ustrezno temperaturo.

Sončna svetloba je nekakšna mešanica fotonov z raznimi valovnimi dolžinami in jo vidimo kot belo. Takega spektra svetlobe ne moremo dobiti z nobenim umetnim izvorom.

Če bi sončnop belo svetlobo prefiltrirali skozi barvni filter, ki prepušča samo nek določen spekter svetlobe, bi dobili enobarvno svetlobo. Na primer, zeleni filte bi prepuščal svetlobo le v zelenem delu spektra. Če s to zeleno svetlobo osvetlimo nek predmet, bo videti zelenkast.

Ker dajejo vsa umetna svetila le svetlobo omejenega spektra, se je pojavil pojem barvna temperatura svetlobe. To je merilo, ki pove, kakšna bi bila temperatura črnega telesa, da bi izseval določen spekter svetlobe. Ker je enota za temperaturo Kelvin, se barvna temperatura izraža v stopinjah Kelvina.

S segrevanjem snovi pričnejo oddajati fotone. Pri nekaj sto stopinjah celzija začne žareti železo. Pri tališču daje svetlo oranžno barvo, če pa bi ga segrevali na nekaj tisoč stopinj bi nastala rumenkasta barva, podobno kot jo daje navadna žarnica. Železo se pri 1800 stopinjah stopi in seveda ni primerno za izvor svetlobe, zato se za žarnice uporabljajo druge snovi in popolnoma drugi principi, ne samo segrevanje. Svetilke z ionizacijo plinov in kovinskih hlapov dajejo svetlobo z barvno temperaturo preko 8000 stopinj Kelvina.

V desni sliki vidimo barvno temperaturo dveh izvorov, ksenonove bele žarnice levo in modrikaste jutranje svetlobe skozi okno v meglenem jutru.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.