Izvor in prejemnik

Digitalna fotografija: Fotografija - Nastanek slike - Svetloba je valovanje

Sončna svetloba ne vsebuje celotnega spektra barv. Zaradi nepojasnjenega vzroka nekatere manjkajo, kaže pa da nekatere valovne dolžine absorbirajo plini na površju sonca.

Na desni sliki je analiza sončnega spektra. Čeprav je naše sonce videti rumeno, je ta barva v celotnem spektru zastopana bolj malo. Zanimivo je, da je najsvetlejši del spektra videti v prehodu med zeleno in rumeno, precej svetel pa je videti tudi prehod med modro in zeleno.

Sončna svetloba vsebuje skoraj vse barve v spektru, vendar jih naše oči sprejemajo z različno občutljivostjo.

Občutljivost človeškega očesa

Po drugi strani pa tudi naše oči niso enako občutljive za vse svetlobne odtenke. Očitno so se v evoluciji prilagodile na zastopanost barv, zato je občutljivost oči na nekatere spektre v modrem in zelenem delu večja. Na diagramu desno vidimo, katere odtenke naše oči najbolj zaznavajo in na katere so manj občutljive.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.