Kako sliko vidimo

Digitalna fotografija: Fotografija - Nastanek slike - Kako vidimo svetlobo

Slika je le analiza vidnega signala, ki ga prejmejo naši možgani iz očesa.
Svetloba riše predmete in jih prenaša skozi oko. Oko vsebuje lečo, ki ima podobno funkcijo kot objektiv pri fotoaparatu. Zadolžena je za čimbolj pravilno prenašanje svetlobe iz okolice na šarenico. Ta leži na zadnji strani očesa, beleži svetlobne žarke in jih pretvarja v živčne impulze. Količino svetlobe regulira zenica, podobno kot v fotoaparatu svetlobo zastira zaslonka.
Razlika med očesom in fotoaparatom je v tem, da je ploskev filma ravna, šarenica pa je oblikovana v polkroglo. To povzroči bolj pravilno branje slike, omogoča pa tudi zaznavanje premikov na obrobju. Oko jasno loči sliko le v sredini, ob strani pa zaznava sliko manj razločno. Slika na robu vsebuje zelo malo vidnih informacij in tako ne obremenjuje možganov z manj pomembnimi signali.

Predmete sicer vidimo in jih dojemamo take kot so, vendar je to le rezultat naše predstave o njih. Naše oko namreč vidi le svetlobo in jo zna pretvoriti v živčni impulz. Impulzi se prenesejo v možgane, ti pa ta impulz analizirajo. Iz navidezne slike izračunajo barve in izdelajo model prostora.

Občutek prostora je posledica optične razlike med slikama, ki nastaneta v levem in desnem očesu. Definicija prostora je načeloma za fotografiranje slaba reč, ker nas zavede v opazovanje za nas zanimivih točk, s tem pa pozabimo na slikovna načela. Ker običajno opazujemo motiv skozi iskalo z enim očesom, bi moralo biti videnje motiva ploskovno, vendar nam možganske funkcije kljub temu izkustveno rišejo logičen prostor.

 

 

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.