Paralaksa

Digitalna fotografija: Fotoaparat-Uporaba-Paralaksa

Paralaksa je zamik slike, ki nastane zaradi različnih optičnih osi objektiva in iskala v fotoaparatih, ki imajo ti dve napravi optično ločeni, kot na primer dvooka kamera. Fotografiranje s temi fotoaparati zahteva nekaj prakse, sicer fotograf posname drugačen izrez slike kot jo je videl v iskalu.
Paralaksa se pojavi tudi pri kompaktnih fotoaparatih, ki imajo iskalo ločeno od objektiva. Novejši fotoaparati tega tipa imajo optiko iskala prilagojeno na slikovni izrez, strukturo pa tako, da je zamik čim manjši. Če je slika v iskalu večja kot jo zajame senzor, je to razliko težko zajeti v pravilen rez.

Vedno več cenenih digtalnih fotoaparatov kompaktne izvedbe ima vgrajeno ravno tako ločeno optično iskalo, kot kaže spodnja shema. Če ima tako iskalo dobro označeno polje zajemanja slike, da uporabniku omogoči čimbolj točen rez, je težava manjša. Če teh oznak ni, se lahko zgodi, da pride do velike razlike med videnim in posnetim.

Posledica paralakse je približno tak rez kot ga dobimo, če gremo z miškinim kazalcem preko desne slike. Originalna slika kaže pogled skozi iskalo, naslednja pa sliko, ki jo posname senzor. Razlika je lahko tolikšna, da posnamemo zanič sliko.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.