Vrste leč

Digitalna fotografija: Fotografija - Nastanek slike - Vrste leč

Sferično aberacijo, optično napako leče, se odpravlja z asferičnimi lečami. Te se brusi v parabolično obliko. S tem se zmanjša aberacije na robovih slikovne ploskve.

Tehnične rešitve se ne končajo pri obliki leč. Novost so Fresnel lensplastične leče in razne zaščite proti poškodbam in snovi za zmanjševanje odbojev.

Osnovna funkcija leč v objektivu je preslikati motiv na film čimbolj pravilno.
Leča je dobila ime po drobnem zrnju - leči, ki so jo in jo še maerskije - uporabljajo kot hrano. Ime kaže na obliko dvostransko izbočene zbiralne leče (skica desno) , ki snop svetlobe zbere v eno točko na drugi strani leče. Tej obliki pravimo bikonveksna ali zbiralna leča.

Seveda obstajajo še druge vrste leč. Konkavna leča (skica levo) ima obe površini vbočeni. Fokus se nahaja v navideznem podaljšku izhodnih žarkov. Slika se pojavi navidezno manjša in bliže. Uporablja se kot optični element v objektivih.

Prvotna funkcija razpršilne leče je bila popravljanje kromatične aberacije.

Fresnelova leča (skica desno) je vrsta konvergentne leče, izdelane iz dveh delov. Na obeh delih so zbrušeni koncentrični vrezi zobate oblike. Ta rešitev znatno zmanjša debelino stekla, vendar obdrži funkcijo konveksne leče. V objektivih se ne uporablja, koristna pa je pri izdelavi oken bliskavk in stekel reflektorjev.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.