Zaslonka

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Delovanje - Zaslonka

f:1,2
f:2
f:4
f:8
f:16
f:32
f:64
Zaslonka je odprtina, s katero reguliramo količino svetlobe, ki pade na film ali tipalo.

Zaslonka je odprtina, ki jo oblikujejo tanke lamele, nameščene nekje med lečami v objektivu. Lamele premika mehanizem, ki ga v sodobnih fotoaparatih krmili elektronika. Lamele so oblikovane tako, da zaslonko oblikujejo v šestkotnik. Na desni sliki skozi leče vidimo zaprto popolnima zaslonko f1/32.

Zaslonkina odprtina je razmerje med pravo, fizično odprtino zaslonke, in goriščnico. Če hočemo, da se količina svetlobe, ki pada skozi zaslonko, podvoji ali razpolovi, jo odpremo ali zapremo za eno zaslonkino vrednost. Na primer, če vzamemo zaslonkino razmerje 1:2, prepolovimo količino svetlobe, če zapremo zaslonko na 1:4. Mehanizmi so običajno izdelani tako, da lahko zaslonko premikamo za pol prepolovne vrednosti, na primer: 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 22 in 32. Zaslonko f1/64 ima le nekaj fotoaparatov.

Na spodnji skici vidimo, kako se z zaporanjem zaslonke manjša površina, ki prepušča svetlobo.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.