Svetlobna jakost objektiva

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Delovanje - Svetlobna jakost objektiva

Zaslonkina odprtina = D : F

Če ima nek objektiv odprtino zaslonke 50 mm, pri goriščnici 100 mm, to pomeni relativno odprtino 1:2.

Svetlobna jakost je razmerje med odprtino, skozi katero pada svetloba, in razdaljo do ploskve, na katero pada.
Svetlobna jakost je merilo za količino svetlobe, ki pade na neko površino filma ali senzorja. To je razmerje, katerega si najlažje predstavljamo z veliko dvorano, ki ima v steni okno. Ko svetloba pade skozi odprtino, so v dvorani oknu najbližji predmeti osvetljeni močneje, oddaljeni pa šibko. V primeru, da okno povečujemo ali zastiramo, se poveča ali zmanjša tudi osvetlitev predmetov v sobi.

Merilo za svetlobno jakost je torej gostota curka svetlobe, ki se v obliki stožca zožuje iz smeri motiva proti filmu ali senzorju. V fotografskem aparatu se to razmerje izrazi z relativno zaslonkino odprtino. Svetlobno odprtino definira svetlobna odprtina objektiva, vendar je zaslonka tista, ki omejuje svetlobni tok. Relativna zaslonkina odprtina je torej razmerje med premerom zaslonkine odprtine in goriščnico.

Zaslonkina vrednost poskrbi, da različni objektivi pri neki zaslonkini vrednosti prepuščajo enako količino svetlobe na film ne glede na premer leče, goriščnico, število leč ali kakšno drug parameter, ki bi lahko vplival na osvetlitev filma.

Spodnja skica: z večanjem goriščnice se povečuje potrebna količina svetlobe za enakovredno osvetlitev filma ali tipala.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.