Pravilna osvetlitev

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Delovanje - Pravilna osvetlitev

Pravilna osvetlitev slike je najpomembnejše opravilo fotografa. Na osvetlitev slike vpliva osvetlitev motiva, občutljivost tipala, odprtina zaslonke, goriščnica in čas osvetlitve tipala.

V praksi vemo, da mora biti fotografija približno tako svetla in obarvana, kot je bil motiv v naravi. Nočni posnetek mora biti temen, fotografija, posneta sredi belega dneva pa ne sme biti pretemna. Še večja napaka nastane, če posnamemo sliko tako presvetlo ali pretemno, da na najtemnejših ali najsvetlejših površinah ni nobenega barvnega odtenka. Takim slikam rečemo, da so 'prežgane'.

Za pravilno osvetljenost filma ali senzorja skrbita dva standarda, občutljivost ISO in zaslonkino razmerje. Ostali parametri so prilagojeni na ti dve vrednosti in jih spreminjamo glede na okoliščine. Pravilno osvetlitev nam določata še osvetlitev motiva in čas osvetlitve. Kolikor bolj je osvetljen motiv, toliko krajši čas osvetlitve potrebujemo, podoben učinek pa dosežemo tudi z zapiranjem zaslonke.

Poglejmo učinek teh parametrov na sliko na desni, ki je bila posneta z zalonko f:11 in časim 1/250 sekunde. S klikom na vrednosti zaslonke, časa in ISO spremenimo osvetlitev slike.

Zaslonka
Čas
ISO

100

Na osvetlitev tipala vpliva tudi goriščnica. Če se motivu približamo in ga posnamemo s krajšo goriščnico, se zaradi širšega zornega kota objektiva poveča tudi osvetlitev tipala.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.