Daljinometer

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Delovanje - Daljinometer

Sodobni avtomatski daljinometri delujejo na principu iskanja najboljših kontrastov. Zaradi tega principa so glavni vzrok za težave s slabo ostrino slike.

DaljinometerDaljinometer je naprava, s katero se izmeri razdaljo od fotoaparata do objekta. Merjenje razdalje je pomembno, ker s tem izostrimo sliko. S tem dejansko nastavimo goriščnico objektiva na razdaljo do predmeta, ki naj bi bil na sliki v polju ostrine.

Klasični daljinometer s prizmo deluje tako, da prikaže v iskalu sliko preko vrtljivega zrcala in prizme in neposredno sliko. Razdalja je nastavljena, ko se sliki ujameta v isto lego. V iskalu fotoaparata vidimo okroglo polje, ki ima v sredini rez. Ko se sliki v krožcu ujemata na robovih, je predmet v fokusu.

Novejše kamere imajo vgrajene daljinometre, ki avtomatsko poiščejo ostrino na objektih s pomočjo iskanja kontrastov. Daljinometer CanonTi so izdelani iz CMOS vezij, ki so vgrajeni tako, da naravnavajo sliko, ki jo riše objektiv tudi na senzor in na iskalo. Princip je enostaven: mehanika objektiva premika leče do točke, ko merilni instrument določi najboljši kontrast, kar pomeni tudi največjo ostrino. Konstrastni daljinometerKer večina daljinometrov v sodobnih fotoaparatih deluje na principu iskanja največjega kontrasta, se v trenutku delovanja ne smejo premikati. Prav tako slabše delujejo pri makro fotografiji zaradi majhne globinske ostrine in pri zelo nekontrastnih površinah, kot so oblaki ali nebo.

 

 

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.