Delovanje kontrastnega daljinometra

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Delovanje - Delovanje kontrastnega daljinometra

Delovanje daljinometra nadzorujemo z nastavitvijo področij ,v katerih ta določa točke ostrenja. Na desni animaciji lahko vidimo način ostrenja s kontrastnim daljinometrom. Skozi iskalo fotoaparata ali na LCD zaslonu vidimo v sredini slikovnega reza ovalno površino, v kateri se v trenutku ostrenja prikaže v točki ostrenja ena ali več rdečih pik. S tem je določena točka, v kateri je aparat določil razdaljo do predmeta v goriščnici.

Z nastavitvami načina delovanja daljinometra spremenimo točke ostrenja v sliki. Primer na desni sem ostril z večpodročnim načinom merjenja, ki je našel ostrino na najbližjem predmetu v osrednjem delu motiva. Središčno merjenje je izostrilo centralni del motiva, v tem primeru pa je enako točko določilo tudi točkovno merjenje razdalje. Ko sem to točko pomaknil v ozadje, je postalo izostreno le ozadje motiva.

Daljinometri s kontrastnim principom delovanja so zelo natančni in hitri, vendar imajo v določenih primerih težave z določitvijo razdalje. Če v motivu v področju merjenja razdalje ni kontrastnih predmetov, na primer velika površina neba, potem bo daljinomer zaman določal razdaljo. V takem primeru se bo optika objektiva nekaj sekund premikala nazaj in naprej, nato pa bo ostrenje prekinjeno, na zaslonu pa se bo pokazal znak za neuspešno ostrenje. Tega običajno spregledamo, zato nastanejo neostre slike.

Podobno se bo fotoaparaz obnašal tudi v primeru, če se nam fotoaparat v roki trese ali če fotografiramo z dolgo goriščnico.

Večpodročno merjenje razdalje

Od nastavitve daljinometra ni odvisna le ostrina slike, ampak tudi vtis, ki ga slika glede na ostrinski pas daje.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.