Tintipija

Digitalna fotografija: Fotografija - Zgodovina - Tintipija

Tintipija je bila patentirana leta 1854 kot cenena alternativa dagerotipije. Postala je popularna zaradi enostavnosti in podobnosti dagerotipiji. Tintipija je bila v osnovi ferotipija, le da je bila malce svetlejša kot dagerotipija. V kasnejši dobi tintipij so pogosto te še dodatno obarvali. Ljudje so še vedno želeli imeti risano sliko, ne fotografijo, zato se je marsikateri neuspešen slikar ukvarjal z barvanjem tintipij.

Osnova tintipije je bila kolodijski postopek, podoben ambrotipiji, le da se je namesto steklene plošče za osnovo uporabil kos železne pločevine. Na pločevino se je nanesla plast kolodija iz nitroceluloze in srebrovega nitrata. Zadnja stran je bila polakirana, da plošča ni zarjavela. Plošča se je običajno osvetlila s takoimenovano 'multiplo' kamero, ki je posnela več malih sličic na eno ploščo, nakar se je plošča razrezala na več manjših kopij enakih sličic. Tintipije se je dalo zlahka ločiti od ostalih fotografij, ker je plošča privlačila magnet.

Tintipija je zaradi obstojnosti plošč pomenila veliko prednost pred dagerotipijo. V uporabi je ostala še v 20 stoletju. Zadnji zabeleženi posnetki so iz leta 1930. Tintipija je postala tako poceni postopek, da si je tovrstno fotografijo lahko privoščil kdorkoli. Zelo popularna je postala v Ameriški civilni vojni v letih 1861-1865, predvsem zaradi tega, ker so jih vojaki zaradi trdnosti lahko brez skrbi nosili s seboj. Vojaške slike so bile okrašene s patriotskimi zvezdicami in raznimi emblemi. Običajno so bile slike rezane na velikost ene šestine ali četrtine plošče, opremljene z Potter's Patent papirnimi ovoji, zelo pogose pa so bile znane 'carte de visite, nekakšne dopisnice s slikami oseb, ki so sporočilo poslale.

Rjavkaste tintipije so se pojavile v letih 1870 do 1885 z oznako Phenix Plate Co. Površina plošč je bila prevlečena s čokoladno rjavo barvo. Zaradi rustikalnega videza so te plošče postale zelo popularne. Z iznajdbo pomnoževalne kamere Wing so se pojavile male tintipije v velikosti poštnih znamk in so se uporabljale do leta 1890, dokler se niso pojavile družinske kamere, ki so izrinile vse druge postopke za družinsko portretno fotografijo.

Tintipija je fotografija s kolodijskim postopkom na železni plošči. Od vseh fotografskih postopkov se je ohranila najdlje.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.