Suha želatinska plošča

Digitalna fotografija: Fotografija - Zgodovina - Suha želatinska plošča

Mokri kolodij je bil sijajen postopek, vendar je bil neorden in je potreboval kar spretnega fotografa. Delo je bilo nevarno in umazano, zato so skušali bistri inovatorji najti idealno ploščo. Poskušali so z vsem mogočim, od premazovanja z raznimi snovmi, pa do uporabe bazičnega razvijalca, tanina, tako da so končno prišli do suhe plošče. To sta izdelala William Blanchard Bolton in B. J. Sayce iz taninske emulzije s kolodijem in srebrovim bromidom.

Pojavil se je tudi postopek z želatino, katerega je razvil Richard Leach Maddox. Uporabil je želatino s primesjo kadmijevega bromida in srebrovega nitrata. Ta postopek so še izboljšali, pojavil pa se je tudi postopek s svežo pripravljeno emulzijo iz suhe želatinske mase, ki jo je bilo treba pred uporabo pripraviti kot toplo raztopino in z njo preliti ploščo. Zvišana temperatura je povečala občutljivost plošč, zato se je razvilo več variat toplega postopka. Enega od teh je uporabil Richard Kennet. Časi osvetlitve so se skrajšali pod 1/25 sekunde, kar je pri uporabi težkih velikih kamer pomenilo, da se je dalo fotografirati tudi brez stojala.

Čeprav se je fotografija bliskovito razvijala, še vedno ni prišla v uporabo široke množice potrošnikov. Velikost slike je bila odvisna od kamere in velikosti plošče, zato največje fotografije tistega časa niso presegale pol metra. Konec devetnajstega stoletja je pomenil tudi prelom v izdelavi kamer.

Postopek s suho želatino je poenostavil umazano in nevarno delo fotografov, ki so morali biti precej spretni, da so pravilno uporabili kamikalije za mokri kolodij.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.