Minljiva slika s srebrovim nitratom

Digitalna fotografija: Fotografija - Zgodovina - Srebrov nitrat

Sam fotografski postopek se je pričel leta 1725 z odkritjem razpada srebrovega nitrata na svetlobi. To odkritje gre Johannu Heinrichu Schulzu, profesorju anatomije na na nemški univerzi Altdorf. Pri poskusih s fosforjem je delal poskus z oborino krede v dušikovi kislini.Ko je po naključju postavil steklenico na svetlobo, je ta postala vijoličasta na osvetljeni strani. Ker učenjaku pojav ni bil razumljiv, je s procesom izločanja ugotovil, da so v raztopini sledovi srebra.

Schulze je posumil, da srebrove soli na svetlobi razpadejo in nadaljeval poskuse. Ko je postavil steklenico srebrovega nitrata na svetlobo, je ugotovil, da se je steklenica na osvetljeni strani obarvala temno vijoličasto. Če je steklenico pretresel, je barva izginila.

Schulze s tem ni bil zadovoljen. Na steklenico je nalepil papirnate vzorce in izpostavil steklenico svetlobi. Ugotovil je, da so se na zasenčenih površinah izrisale neobarvane površine. Da bi se prepričal, ali obarvanost povzroči svetloba ali toplota, je dal steklenico v peč. Ugotovil je, da toplota ne povzroči enakega učinka. Vendar Schulze ni znal iznajdbe uporabiti v praksi.

Odkritje pa ni ostalo pozabljeno. Poskuse s srebrovim nitratom na papirju je leta 1737 nadaljeval Jean Hellot. V sedemdesetih letih osemnajstega stoletja pa je švedski kemik Carl Scheele naredil poskuse s srebrovim kloridom in ugotovil, da je ta občutljiv na vijoličasti del svetlobnega spektra.

Sama Camera obscura ne bi v fotografiji pomenila nič, če ne bi ločeno od nje odkrili posotopek zapisa slike s srebrovim nitratom.

Srebrov nitrat (AgNO3, srebrova sol dušikove kisline) je v vodi topna spojina, ki na svetlobi počasi razpade. Če je shranjen v temni posodi, je v kristalni obliki ali v raztopini sorazmerno obstojen. S kuhinjsko soljo tvori netopen srebrov klorid, ki je v vodi skoraj netopen, vendar je na svetlobo še bolj občutljiv kot srebrov nitrat. Če nanesete raztopino srebrovega nitrata na belo tkanino, se bo ta sčasoma obarvala črno. Če to prelijete s slanico, bo postala tkanina temna v nekaj minutah.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.