Prva fotografija - heliografija

Digitalna fotografija: Fotografija - Zgodovina - Heliografija

Sam izraz 'fotografija' - pisanje s svetlobo bi verjetno lahko pripisali Jeanu Hellotu. Ta se je ukvarjal tudi s skrito pisavo s srebrovim nitratom, ki je postala na belem papirju vidna šele na svetlobi.

Prvi, ki se je domislil uporabiti svetločutne snovi v cameri obscuri, pa je bil Thomas Wedgwood. Bil je sin znanega Londonskega lončarja Joshiaha Wedgwooda, ki je pri okraševanju keramike uporabljal tudi camero obscuro. Thomas je poznal učinek svetlobe na srebrove snovi in je poskusil narediti odtis listov in kril žuželk na belem usnju, prevlečenim s srebrovim nitratom. Poskus mu je seveda uspel, vendar ni znal slike ohraniti.

To je uspelo francozu Josephu Nicephoru Niecepu. Ker nikakor ni uspelo nikomur fiksirati slike s srebrovim nitratom na papirju, je uporabil stekleno ploščo, prevlečeno s takoimenovanim bitumnom iz Judeje, ki so ga sicer uporabljali v litografiji. Postopek še ni imel nobene povezave s srebrovimi solmi. Izkoriščal je enostaven princip, da se bitumen na svetlobi strdi, obenem pa postane prosojen.

Postopek, ki ga je Niepce imenoval heliografija, je bil zamišljen na principu strjevanja bitumna na svetlobi. Kositrno ploščo je namazal z bitumnom in jo v kameri s prizmo osvetljeval osem ur. Ploščo je potem očistil z mešanico sivkinega olja in terpentina, da se je na neosvetljenih delih pokazala temna površina kositra.

Tako je leta 1827 nastala prva fotografija na svetu - strehe hiš, posnete iz avtorjevega balkona.

Prvo sliko je posnel francoz Joseph Nicephore Niepce. Slika je bila posneta pri osemurnem osvetljevanju in čiščenju kositrne plošče, premazane z bitumnom.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.