Nodark, predhodnik Polaroida

Digitalna fotografija: Fotografija - Zgodovina - Nodark, predhodnik Polaroida

V devetdesetih letih devetnajstega stoletja se je med drugimi kamerami pojavil tudi fotografski aparat, ki je ponujal razvijanje filma kar v fotoaparatu samem. Nesrečno, a pomenljivo ime fotoaparata Nodark je pomenilo konec razvoja te novitete, saj je Eastman zaradi podobnosti imena s Kodakom idejne avtorje enostavno tožil in tožbo celo dobil. Pri Kodaku so namreč trdili, da je Nodark le spremenjeni anagram imena Kodak, čeprav naj bi Nodark pomenil tisto, kar je ponujal: brez temnice.

Postopek je pravzaprav pomenil začetek nove ideje, ki jo je šele leta 1947 dokončno dodelal Edwin Land. Postopek se je po novem imenoval Polaroid, ki je razvil film v kameri.

Polaroidne kamere so še danes precej v uporabi, čeprav postopek ne daje filmu enakovrednega rezultata.

Nodark fotografki aparat je omogočal razvitje filma v samem fotoaparatu. Na žalost je Eastmanova tožba preprečila razvoj te novosti.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.