Prvi negativ

Digitalna fotografija: Fotografija - Zgodovina - Prvi negativ

Čeprav je bilo to odkritje, ki je pomenilo temelj sodobne fotografije z negativniim filmom, Talbotov postopek ni doživel uspeha, ker ga je preglasil Daguerrov uspeh z dagerotipijo. Ko je Talbot to dojel, se je vrgel na delo in odkril nov postopek z galovo kislino, katerega je imenoval kalotipija.

Portret Williama Henryja Foxa Talbota v obdobju po odkritju postopka z galovo kislino - kalotipije.

Prvi negativ, ki ga je leta 1835 posnel William Henry Fox Talbot na kos papirja, premazanega z raztopino srebrovega nitrata in kuhunjske soli.

Podobno kot Niepce in Daguere se je z idejo, kako vtisniti sliko na papir, ukvarjal tudi angleški matematik William Henry Fox Talbot. Čeprav ni vedel o njihovih odkritjih, je poznal občutljivost srebrovih soli na svetlobi. Poskusil je z osvetljevanjem papirja, premazanega z raztopino srebrovega nitrata in soli. Podobno kot je uspelo že Wedgwoodu, so tudi njemu uspeli negativni posnetki predmetov, položenih na ta papir. Te je uporabil za izdelavo pozitivov tako, da je negativ položil na primerno obdelan občutljiv papir in ga osvetlil.

S camero obscuro je bilo treba kar dolgo osvetljevati papir, da se je pojavila slika, zato je Talbot preskusil uporabiti različna razmerja soli in srebrovega nitrata. Pri tem je ugotovil, da je sol zaviralni faktor. Ko je uporabil v zmesi zelo malo soli, mu je uspelo s tem postopkom posneti negativ okna njegove sobe.

Talbot je svoje 'fotogenske risbe' spomladi leta 1839 pokazal Kraljevem inštitutu v Londonu in malo kasneje razstavil dva dobra ducata slik, vendar slike pri občinstvu niso vzbudile zanimanja.

Čeprav je bilo odkritje negativnega postopka osnova za današnjo tehnologijo z negativnim filmom, se zanj sprva ni nihče zanimal, ker je bila v tem času dagerotipija zelo popularna.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.