Postopek z mokrim kolodijem

Digitalna fotografija: Fotografija - Zgodovina - Postopek z mokrim kolodijem

Dagerotipija in kalotipija sta bila postopka za izdelavo slike na kovinski plošči, kar je bilo nerodno in drago. Zato so iskalci novih idej razmišljali o izdelavi slike na steklu, ki je bilo cenejše in lažje. Kljub raznim poskusom do odkritja ni prišlo kmalu, ker se je srebro od steklene podlage luščilo že med procesom razvijanja. Iskalci novih postopkov so poskusili z raznimi lepili in eno od teh je tudi jajčni beljak.

Do dobrega postopka je leta 1847 prišel Abel Niepce de st. Victor, nečak nam že znanega Josepha Nicephora Niepceja. Razvil je postopek z mešanico stepenega jajčnega beljaka in kalijevega jodida, katero je na plošči obdelal s srebrovim nitratom. Ploščo je osvetlil in posnetek razvil z galovo kislino.

Kmalu je bil izdelan tudi postopek s podobnim potekom, vendar na papirju. Ta postopek je takoj izpodrinil staro verzijo s srebrovim kloridom, domislil pa si ga je francoz Blanquart-Evrard. Tudi ta postopek je kmalu utonil v pozabo, saj je vsak postopek kmalu izpodrinila nova metoda, ki je bila hitrejša in bolj enostavna za uporabo.

Velik preskok je pomenila uporaba novega lepila, katerega je uporabil anglež Frederick Scott Archer. Namesto jajčnega albumina je uporabil raztopino celuloznega nitrata v etru. Raztopina se je imenovala kolodij po grškem korenu besede kolla - lepilo. Archer je ugotovil, da je sveža neposušena plošča z medijem bolj občutljiva na svetlobo, zato je stekleno ploščo premazal z raztopino kalijevega jodida in kolodija, potopil ploščo v srebrov nitrat in jo takoj osvetlil. S tem je skrajšal čas osvetlitve na nekaj sekund, za razvijanje pa je uporabil pirogal ali ferosulfat. Sliko je fiksiral s kalijevim cianidom ali natrijevim tiosulfatom. Ker je bilo v postopku uporabljenih precej kemikalij, je bilo fotografsko delo zahtevno in nevarno.

Zaradi odkritja tega in drugih podobnih postopkov je prišlo do tožb, ki jih je sprožil Talbot. Trdil je, da so to le implementacije njegove kalotipije. Na srečo pa tožb ni dobil, Archer pa se za cirkus okoli patentov sploh ni zmenil. Zaradi neuspele tožbe je fotografija zadihala z novo močjo, saj je niso več zavirale omejitve Talbotovega patenta.

Plošča, premazana z medijem, se osvetli mokra in razvije v negativ s pirogalom in fiksira z natrijevim tiosulfatom.
Kolodijska plošča je na stekleno ploščo nanešena plast nitroceluloze, kalijevega jodida in srebrovega nitrata. Daje obstojen steklen negativ.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.